Zoeff.. Ineens ziet u een fluffy vliegend insect voorbij komen. Op weg naar de kleurrijke bloemen in uw tuin. Wanneer u ze op een bloem ziet zitten krijgt u bijna de neiging om ze te aaien, zo schattig zien ze er uit! In Nederland zijn er 29 soorten hommels bekend. Ook de hommels kunnen wel wat extra aandacht en bescherming gebruiken. Vanaf 1 maart tot 30 september is het vliegseizoen, in deze periode worden de hommels geteld.
Net als de wespenkoningin ontwaakt de hommelkoningin in het vroege voorjaar, doet zich tegoed aan vroegbloeiers zoals krokussen, blauwe druifjes en dovenetel waarna ze opzoek gaat naar een geschikte plek om een nestje te bouwen.
De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL.
Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Weet u niet zo veel over bijen? Geen probleem, er is een super leuk bijengidsje te downloaden. Daarnaast zijn er tips en tricks en kunt u er spelletjes vinden om er een beleving van te maken samen met uw (klein)kinderen.
In onze tuinen kunnen we meerdere hommelsoorten aantreffen die ieder een eigen idee hebben over de beste plek. Zo kunnen we de aardhommel vinden in oude muizenholen en gaten in de grond. Verder zijn ze net als de steenhommel ook wel te vinden in de spouwmuur. De boomhommel treffen we regelmatig aan in lege nestkastjes terwijl de tuinhommel het liefst op of net in de grond nestelt.
Hommels houden van een rommelige tuin. Hun nestje bevat op zijn top meestal niet meer dan 400 werksters. De koningin maakt een begin en zodra er een aantal werksters haar verzorgende taken over kunnen nemen komt zij niet meer buiten.
Hommels zijn net kleine vliegende beertjes. De Engelsen noemen haar liefkozend ‘Bumblebee’, wat vrij vertaald ‘stuntelend bijtje’ betekent. Zo komt zijn ook wel een beetje over. Ze vliegt van bloem tot bloem en mocht je haar tegenkomen zal zij ongestoord verder vliegen, druk met haar taak.
Hommels zijn niet agressief en zijn zelfs aaibaar. Ze kunnen steken, maar zullen dit alleen in uiterste nood doen. Mocht je een hommelnestje in de tuin tegenkomen, geniet er van! Ze hoeven (en mogen zelfs) niet bestreden te worden tenzij ze op een zeer ongunstige plaats zitten. In de herfst als de jonge koninginnen zijn uitgevlogen zal het hele nestje uitsterven waarna in het voorjaar het hele verhaal weer van voor af aan begint.
Traas Nature Care
info@traasnaturecare.nl
Baarlandsezandweg 1
4431 NJ ‘s-Gravenpolder
De Veken 207 B17
1716 KJ Opmeer
Buitenvaart 1010e
7905 SC Hoogeveen
Oude Heerweg 60
5863 AG Blitterswijck
© 2023 Traas Nederland | Traas Ongedierte | Traas Nature Care | Traas Building Care | Algemene voorwaarden | Privacy