Preventieplan eikenprocessierups

BESTRIJDINGSPLAN

EIKENPROCESSIERUPS

Preventief biologisch bestrijden

Waarom

Preventief bestrijden

Uit een onlangs verschenen onderzoek is gebleken dat de aanwezigheid van de eikenprocessierups tot wel 80% kan worden teruggedrongen dankzij het inzetten van natuurlijke vijanden. Daarom heeft Traas Nature Care een biologisch bestrijdingsplan tegen de eikenprocessierups ontwikkeld. De huidige bestrijdingsvormen tegen de eikenprocessierups zijn vaak repressief in plaats van preventief en kunnen in sommige gevallen schade aan de natuur aanrichten.

Door het juist inzetten van natuurlijke vijanden, kunnen wij twee problemen tegelijk aanpakken; aan de ene kant bestrijden we de eikenprocessierups op een biologische en preventieve manier, aan de andere kant stimuleren we de biodiversiteit.

Meer informatie over ons eikenprocessierups bestrijdingsplan? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Bestrijdingsplan eikenprocessierups

Het bestrijdingsplan bestaat uit verschillende onderdelen om de aanwezigheid van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te bevorderen. Deze natuurlijke vijanden zijn insecten, mezen en vleermuizen. Deze dieren bestrijden de eikenprocessierups op een natuurlijke manier tijdens de verschillende fases van de levenscyclus van de rups.

Eerste fase

In de eerste fase van de levenscyclus van de eikenprocessierups vormen insecten, zoals lieveheersbeestjes, gaasvliegen en sluipwespen, goede natuurlijke bestrijders. Zij leggen hun eitjes namelijk in de buurt van of ín de eipakketjes van de eikenprocessierups. Vervolgens eten de larven de eitjes en jonge rupsen op. Het inzaaien van een speciaal bloemenmengsel is een geschikte manier om insecten aan te trekken. Wij werken voor het inzaaien van dit bloemenmengsel samen met ervaren groenbedrijven.

Bestrijdingsplan eikenprocessierups Nature Care
bestrijdingsplan eikenprocessierups jonge rups Nature Care

Jonge rupsfase

In de jonge rupsfase, waarbij de rups nog geen brandharen heeft ontwikkeld, komt de pimpelmees goed van pas. De pimpelmees eet de rups namelijk vooral in dit vroege stadium. Ook de koolmees jaagt nu al op de rups. Na deze fase ontwikkelt de eikenprocessierups brandharen. Ondanks dat deze bij mensen en sommige dieren voor veel overlast kunnen zorgen, heeft de koolmees hier geen probleem mee. Een koolmezenjong eet gemiddeld zo’n 400 rupsen per week. Ook de pimpelmees is nog actief in dit stadium, alhoewel deze mees voorkeur lijkt te geven aan de jongere rupsen zonder brandharen. Om de mezenpopulatie in een gebied te bevorderen, monteren we diverse nestkasten geschikt voor de koolmees en pimpelmees

Popfase

Vanaf juli begint de eikenprocessierups in het nest te verpoppen. Vleermuizen jagen op de nachtvlinder tot welke de rups dan verpopt. Vooral vleermuissoorten zoals de grootoorvleermuis en de laatvlieger eten deze nachtvlinders graag. In een nacht kan één vleermuis wel 100 nachtvlinders eten, wat uiteindelijk 25.000 eikenprocessierupseitjes kan voorkomen. De vleermuis is daarom zeer effectief in de preventieve aanpak voor het jaar erna. We bevorderen de aanwezigheid van vleermuizen door het monteren van geschikte vleermuiszomerverblijven.

bestrijdingsplan eikenprocessierups popfase Nature Care
Bestrijdingsplan eikenprocessierups vlinderfase nature care

Vlinderfase

Om de bestrijding tijdens het vlinder stadium extra te versterken, kunnen we ook funnelvallen ophangen. Deze vallen bevatten feromoon, een lokmiddel dat mannelijke eikenprocessievlinders aantrekt. Hiermee kan de voortplanting van de vlinder worden verhinderd, wat weer leidt tot minder overlast in het volgende seizoen.

Biologische bestrijding

Mochten er ondanks deze preventieve aanpak toch eikenprocessierupsennesten ontstaan, dan kunnen onze gespecialiseerde bestrijders deze op een effectieve en gifvrije manier verwijderen. Dit doen we door het wegzuigen van het nest met een krachtige stofzuiger. Deze is uitgerust met speciale filters die ook de brandharen uit de lucht filteren. Door het aantrekken van natuurlijke vijanden en het tijdig wegzuigen van overgebleven nesten, zal de aanwezigheid van de eikenprocessierups naar verwachting ieder jaar afnemen.

Wist u dat...
Faunatoren Nature Care

De eikenprocessierups tegenwoordig overal in Nederland voorkomt?

De eikenprocessierups- en vlinder verschillende natuurlijke vijanden kent?

Koolmezen de rups ontdoen van zijn brandharen door deze goed te schudden of tegen een boom te slaan?