Mezen Traas Nature Care

MEZEN

Je hebt ze ongetwijfeld wel eens gezien; de koolmees en pimpelmees. Die eerste valt op door zijn zwarte ‘stropdas’, de tweede door zijn blauwe kuifje en gele buik. Mezen stellen weinig eisen aan hun leefgebied en komen in vrijwel elke omgeving voor.

Mezen zijn ontzettend goede bestrijders van rupsen, waaronder de eikenprocessierups en de buxusrups. Wist je dat één koppeltje mezen met jongen zo’n 700 rupsen per dag vangt? Ook eten mezen andere plaaginsecten en spinnen. Het zijn dus enorm handige natuurlijke bestrijders.

Mezen inzetten bij:

  • Overlast buxusrups
  • Overlast spinnen
  • Overlast vliegende insecten
  • Overlast eikenprocessierups
Insectenbestrijders Traas Nature Care

Top 3 mezen

  1. De koolmees is de meest voorkomende mees in Nederland en heeft een zeer gevarieerde zang. Deze vogel komt veel voor in bosrijke gebieden, maar ook in kleine bosjes en tuinen. Ze broeden vaak in nestkasten, boomholtes, en schuurtjes.
  2. De pimpelmees is ook veel te vinden in tuinen en parken, waar ze graag gebruik maken van vetbollen en pindanetjes. Verder eten ze vooral insecten, larven, spinnen en andere geleedpotigen. Het is een alert en behendig vogeltje dat in hoge bomen jaagt, op twijgjes en dunne takken.
  3. De zwarte mees jaagt ook graag in de bovenste laag van de boom naar spinnen en insecten, maar dan in vooral in naaldbossen en op zandlandschappen. 
Mezen Traas Nature Care

Nestkasten

Mezen broeden graag in nestkasten. Door het plaatsen van geschikte nestkasten in een bepaald gebied, kunnen mezen gestimuleerd worden daar te broeden. Wij plaatsen regelmatig mezenkasten als onderdeel van biodiversiteitsprojecten. Ook passen wij mezenkasten toe in ons biologisch bestrijdingsplan tegen de eikenprocessierups.
Onze nestkasten voor mezen zijn gemaakt van het materiaal houtbeton, een mengsel van houtvezel en beton. Dit materiaal is isolerend en ademend, wat het broedresultaat bevordert. Bovendien is het erg goed bestand tegen verwering en heeft daardoor een zeer lange levensduur.

Mitigatie Traas Nature Care

Natuurlijke omgeving creëren

Naast het plaatsen van mezenkasten, kunnen wij u ook helpen bij het creëren van het juiste habitat voor de mees. Zo kunnen we zorgen voor de aanplanting van geschikte planten en struiken om zo de aanwezigheid van mezen en andere vogels in het gebied verder te bevorderen.

Interesse in het inzetten van mezen tegen plaagdieroverlast? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Wist u dat...
Faunatoren Nature Care

Koolmezen moeiteloos de zang van andere mezen kunnen imiteren?

Pimpelmezen pas laat in de middag eten om overdag snel en wendbaar te blijven?

Koolmezen, pimpelmezen en zwarte mezen uitstekende bestrijders van de eikenprocessierups vormen?

Onze helden

Insectenbestrijding