Vertel ons uw ideeën

Neem contact op met

Nature Care

Dorien Traas Nature Care

Uw contactpersoon
Dorien de Vrieze, projectleider Nature Care

Telefoonnummer
+31 (0)88-22 121 22

Neem contact op via de e-mail
info@traasnaturecare.nl

U kunt Dorien

alles vragen

over Nature Care!

Adres
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen over Nature Care

Meestgestelde vragen en antwoorden

Vleermuizen zijn beschermd en ze bestrijden of verjagen is dan ook verboden. Bij sloopwerkzaamheden kan de woning of het pand vleermuisvrij worden gemaakt middels het aanbieden van alternatieve vleermuisverblijven en het plaatsen van exclusion flaps. Hierdoor kunnen vleermuizen wel naar buiten vliegen, maar niet meer naar binnen komen. Let op: in dit proces dient een ecoloog te worden geraadpleegd. Exclusion flaps mogen niet in de kraamperiode geplaatst worden.

Nestkasten voor vogels kunnen op 1,5 tot 2 meter hoogte worden geplaatst en vleermuiskasten op 3 meter of hoger. De richting van de invliegopening is van belang bij het plaatsen. Zo is dit voor vogels het noordoosten en voor vleermuizen het oosten of zuiden. Ons ervaren montageteam beschikt over de juiste kennis om de installatie van faunavoorzieningen correct en vlot uit te voeren. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

De beste tijd om nestkasten te plaatsen is het najaar of het vroege voorjaar, ruim voor het aanbreken van het broedseizoen. Zo hebben vogels de tijd om de nestkast te ontdekken. Sommige vogelsoorten gebruiken nestkasten ook graag als winterverblijf. Overigens betekent dit niet dat de rest van het jaar een slechte periode is om nestkasten te plaatsen. Het kan natuurlijk het hele jaar door, al duurt het dan wellicht iets langer voordat de nestkast wordt bewoond. 

Het wordt sterk afgeraden roofvogelvoorzieningen te plaatsen in een omgeving waar veel weidevogels broeden. Het is belangrijk rekening te houden met bestaande territoria. Roofvogelkasten zijn gecompliceerder om te installeren dan andere (zang)vogelkasten. We raden dan ook aan deze voorzieningen te laten installeren door een deskundig persoon. Ons montageteam helpt u hier graag mee. 

Dit kan sterk verschillen en is afhankelijk van o.a. het aantal vogels of vleermuizen in de omgeving, de plek waarop de voorziening geplaatst wordt en overige landschapskenmerken. De ene vogelsoort is sneller geneigd in nestkasten te broeden dan de ander. Zo verschilt dit ook tussen vleermuissoorten en kan het enige tijd duren voordat de voorziening in gebruik wordt genomen.

Onze insectenhotels worden gebouwd van duurzaam hout, waardoor de levensduur naar schatting 15 tot 25 jaar is. Dit is afhankelijk van plaatsing en weersomstandigheden. De vulling van het insectenhotel, zoals de kleinere takjes en bamboestokjes, kan in de loop van de jaren wel wat gaan verteren. De nestcellen kunnen op den duur vol raken. In dit geval is het raadzaam de vulling te vervangen na het uitvliegen van de bijen. Verder heeft een insectenhotel geen onderhoud nodig.