Bijen
17 augustus 2021Hommels
19 augustus 2021Bijen
17 augustus 2021Hommels
19 augustus 2021Nature Care vertelt
Wespen
De zwart-gele insecten, beter bekend als wespen, verplaatsen zich om een comfortabele leefomgeving of eten te zoeken. Het zonnige weer zorgt ervoor dat mens en wesp elkaar vaker gaan tegen komen. Omdat wespen in nesten bij elkaar leven, kan de aanwezigheid van een wespennest al snel voor een onprettige overlast zorgen. Paniek is niet nodig, de beesten steken vrijwel alleen als ze zich bedreigd voelen of het nest wordt belaagd.
Wespensteken zijn pijnlijk en voor mensen met een allergie zelfs gevaarlijk. We snappen daarom dat een zwerm wespen als vervelend kan worden ervaren. De wesp is niet alleen een plaagbeest, het zijn ook zeer nuttige insecten. Ze houden van zoetigheid, drinken nectar van bloemen en fruitsappen en zorgen zo ook voor bestuiving. De larven voeden zich met eiwitten. Zo’n 400 wespen kunnen per dag 3000 insecten vangen!
Alleenstaande moeder
Jonge wespen koninginnen zijn de enige die de winter overleven. In het begin van het jaar begint ze ergens op een plekje een nestje te bouwen. Dat doet zij helemaal alleen. Van hout dat ze tot pulp vermaalt bouwt zij een papier-maché huisje. In dit huisje maakt zij een raat waarin ze een aantal eitjes legt. Ze verzorgt de larfjes en bouwt verder aan haar huisje totdat na verpopping de eerste wespen worden geboren en het werk rondom de bouw en het verzorgen van het broed van haar overnemen. Van nu af aan komt de koningin niet meer uit het nest en legt alleen nog maar eitjes.
We kennen in Nederland meerdere soorten wespen:
- Gewone wesp (limonade wesp)
- Europese hoornaar
- Aziatische hoornaar
- Franse veldwesp
- Houtwesp
- Graafwesp
Kleine nestjes worden groot
Langzaam groeit het nest verder, meestal tot maximaal voetbal grootte. Een wespennest kan wel uitgroeien tot een populatie van 5.000 wespen. Dat kan een hoop overlast veroorzaken maar heeft het beestje ook enige nut voor de mens? Jazeker! De wesp is een echte vleeseter en kan wel tot 1000 muggen per dag verwerken. Daarnaast helpen ze mee bij het bestuiven van planten, het opruimen van kadavers, het gezond houden van o.a. bijenvolken door te jagen op zwakke bijen en ga zo maar door.
Zoetekauwen
Toch kan een wesp gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Van de steken kunnen mensen doodziek worden. Feit is dat de meeste mensen niet in de buurt van een nest gestoken worden maar in de buurt van voedsel. Zo zien we ook de hinderlijke toename rond augustus. De jonge koninginnen zijn ondertussen geboren en uitgevlogen, het volk krimpt, er zijn geen larven meer om voor te zorgen, maar de verzorgende wespen (de werksters) zijn ondertussen verslaaft geraakt aan de zoete afscheiding van de larven. Deze ‘werkloze’ wespen gaan voor deze verslaving op zoek naar zoetstoffen. Dat is de reden dat ze ineens op onze drankjes afkomen. Een goed oplossing hiervoor is het gebruik maken van een wespenvanger.
Uitzondering op de regel
Er is een uitzondering, de Aziatische hoornaar, deze wesp jaagt op bijen. Zodra er een nest bekend is wordt hiervoor een aparte melding aangemaakt.
Overlast door wespen
Wespen zijn ontzettend nuttige dieren, ons advies is om de nesten te laten zitten op plaatsen waar u er geen hinder van ondervind. Bent u allergisch of zitten ze op een plaats waar u vaak met ze in contact komt, stuur ons een bericht.
Een wespennest sterft elk jaar, rond oktober / november, als het kouder wordt helemaal uit. Anders dan bijen slaan wespen geen reservevoedsel op voor de winterperiode. De jonge koninginnen zoeken een plekje om te overwinteren. Het nest is nu helemaal verlaten om nooit meer gebruikt te worden. Elk jaar begint de cyclus dus weer van voor af aan met één jonge koningin die op een voor haar gunstige plek weer begint met het bouwen van een nestje.